Wednesday, September 16, 2009

Sekadar renungan bersama....


Mari kita berfikir sejenak....ketika kita sedang bersantai sambil menghirup milo panas semasa sahur atau sedang duduk bersendirian sambil mengelamun...pada ketika itu pernahkah kita memikirkan tentang ciptaan Allah yang menakjubkan. Pernahkah juga kita fikirkan tentang diri kita, sama ada kita telah bersyukur atau sebaliknya terhadap pemberian Sang Pencipta?

Kita lihat dunia hari ini dikelilingi suasana yang merunsingkan. Semuanya kelihatan serba rakus,pentingkan diri sendiri, yang entah sampai bila dan dimana. Malah bukan setakat itu, jika kita renungkan seketika, dunia pada situasi sekarang semuanya nampak serba cepat. Harinya cepat, minggunya cepat, tahunnya cepat, malah aku kat sini dah masuk tahun kesepuluh diam tak diam. Dalam serba cepat tersebut, pernahkah kita terfikir semuanya berlaku dalam pengetahuan Penciptanya.

Jika kita terus merenung, ada perkara yang sangat hampir dengan kita sendiri, tetapi tidak dapat kita kuasai. Tiada seorang manusiapun yang sedar bilakah waktu sebenarnya dia mula tidur. Dalam erti kata sedar dengan tepat, jam, minit dan saatnya. Yang kita tahu hanya ketika kita mula meletakkan kepala di bantal. Sebenarnya tidur dan jaga adalah suatu keajaiban yang menunjukkan ada yang mentadbirnya. Jaga dan tidur itu seolah-olah bagaikan lampu kalimantang yang adakalanya "on" dan adakala "off". Adakah kita pemetik suisnya? BUKAN! Kalau kita sebagai pemetik suis untuk "on" dan "off" mengapa ada kalanya kita mahu bangun sekian jam, tetapi ada kalanya kita lewat bangun? Dan mengapa kadangkala kita mahu tidur tetapi mata tidak dapat dilelapkan?

Akhirul kalam, kita sedekahkan Al-Fatihah buat guru-guru kita yang telah mendahului kita, semoga Allah menempatkan mereka di kalangan orang-orang yang beriman....Amin.

2 comments:

  1. Alhamdulillah, aku bangun tidur pagi ni, nyawa masih ada..

    ReplyDelete
  2. Alhamdulillah..semuanya adalah ketentuan ALLAH =)

    ReplyDelete