Wednesday, December 29, 2010

STAR : Aku Dan Kenangan Part 1


  • Sesekali kenangan bertamu, sudah pasti terukir senyuman di wajah ku bertemankan kesepian dan kesyahduan malam ketika berada di Mahligai Syahdu ku ini. Kali ni ingin ku coretkan tempat-tempat nostalgia sepanjang sewaktu ku berkelana di bumi STAR dari tahun 2000 hingga 2010. Sudah pasti pengalaman2 ni diperolehi sepanjang diri ku bergelar warden di alma mater tersebut.
  1. Pondok Pak Guard : Ni memang kira tempat utama ibarat pintu gerbang bagi sesebuah negara kota.Banyak kenangan di sini esp bagi mereka yang bergelar warden...
  2. Bilik guru : Ibarat istana bagi sesebuah kerajaan. Yang menariknya tempat dan meja kerja ku terletak ditempat yang sama dari awal hingga ke akhir. Dalam tempoh tersebut hanya kerusi diganti sebanyak sekali iaitu pada tahun 2005 dari warna merah ke biru. Peringkat awal menjadi warden, aku sering membuat tugasan kerja di bilik guru menjelang senja, sehinggalah selepas mendengar cerita tentang "kekerasan" tempat tu....he he he...
  3. Bilik warden rumah Hijau : rumah penginapan ku yang pertama....selama setahun tinggal bersama dengan cikgu Azli di sini...kemudian berseorangan selepas beliau sambung belajar...banyak kenangan manis sewaktu menjadi warden bagi blok ni...waktu SPM blok ni kosong...agak biasa mendengar katil2 ditarik di bahagian atas sewaktu awal pagi...termasuk terdengar suara sekumpulan kanak2 ketawa riang di luar tingkap pada jam 3.30 pagi selepas pulang dari menghantar TKU yang kena migrain dari hospital...
  4. Kuarters pekerja : Setiap petang dan pagi selalu lepak di situ bersama dengan Cikgu Zaidi dan Cikgu Kamaruddin yang berjiran...terkadang dijemput untuk bersarapan, makan tengah hari, minum petang dan makan malam bersama-sama dengan keluarga mereka...di sini juga lah dahulu pernah kami laksanakan "prep pokok" bagi mereka yang melakukan kesalahan...
  5. Bilik warden rumah Biru : rumah penginapan kedua ku .... di sini juga banyak pengalaman menarik...tapi yang paling kuingat kemunculan entiti misteri di kolam ikan di bawah sewaktu aku tersedar di dinihari selepas terdengar kocakan air di situ....
  6. Kuarters Guru : rumah penginapan ketiga ku .... disinilah aku bermastautin paling lama, apatah lagi berjiran dengan sahabat-sahabat yang cukup memahami...time ni kalau keluor minum pun bersama-sama, adekan jamuan bbq, jamuan ari raya, lepak bersembang kat blok batu rmh ckg zaidi n shahnun dan banyak lagi kenangan terindah di sini...juga gangguan entiti di rumah aku, ckg zaini dan ckg zaidi selepas kejadian yang menimpa cikgu shahnun di rumah kuning...
  7. Rumah PK dan PK Hem : di sini juga banyak kenangan, tempat berkumpul warden sekiranya ade operasi selain anjung tamu dan tempat2 rahsia lain...he he he...banyak strategi dan modus operandi diatur di sini...
  8. Surau Al Hamdaniah : di sinilah tempatnya menguji kesabaran seseorang warden dalam mempastikan para pelajar sentiasa mendekatkan diri mereka dengan Allah Azza Wajalla... juga tempat mengadakan roll call...Alhamdulillah, dengan kepakaran dan pengalaman kami semuanya terkawal...tidak terkecuali gazebo berhampiran surau yang menjadi tempat pertemuan warden2 pada waktu Maghrib dan Subuh...he he he....kenangan terindah...andai dapat ku undur masa...
  9. Dewan Makan : di sini banyak kenangan tercatat...majlis demi majlis yang diadakan...evolusi majlis makan beradap...etika berpakaian...karenah pengusaha dan pekerja dining...
  10. Rumah Putih : cukup sinonim dengan pusat kuarantin dan hotel penginapan sewaktu old boy weekend...lama aku menjadi warden bagi rumah ni...kenangan tak boleh dilupakan di sini ialah "cekupan" yang berjaya dilakukan di sini sejurus ribut besar melanda STAR...misteri...area vendor machine dekat dorm three....he he he
  11. Padang : cukup mendamaikan...kenangan terindah...sudah semestinya acara larian 50 round silih berganti yang diadakan saban hari...juga berada di atas turf pada tengah2 malam bagi meninjau kegiatan dan pergerakan pelajar selain daripada menghitung bintang, melihat kebesaran ciptaan Allah... Padang ini juga sering dijadikan tempat untuk roll call
  12. Blok Akademik : istana keilmuan, boleh dikatakan hampir semua kelas di sini aku pernah mengajar, rondaan waktu prep malam, kelas tambahan, bercerita dengan sahabat ku di bilik koop disamping meja dan bangku batu, menghadiri jamuan pot luck di anjung tamu sebelum diarahkan berpindah oleh pihak berkuasa tempatan ke sudut bacaan, berhampiran balai hinggap.
  13. Bilik MLT : biasanya di sinilah tempat terakhir aku melepaskan anak didik ku sebelum mereka menghadapi peperiksaan SPM kecuali tahun 2010...juga turut diadakan bengkel saban tahun bagi memastikan pelajar dapat menjawab soalan dengan tepat...
  14. Bilik PK Hem : disinilah tempat berlangsungnya proses soal siasat juga tempat berlangsungnya hukuman rotan...aku lah salah seorang tukang rotan yang telah diberikan surat penurunan kuasa merotan bertujuan mendidik mereka...
  15. Anjung Tamu : tempat R&R sementara menunggu kelas berikutnya...juga dianggap bilik guru kedua di STAR.
  16. Bilik Warden : Sekarang dah ditukar kepada Bilik Pengurusan Bitara...disinilah tempat bagi melengkapkan dokumen2 esp fail panitia sejarah yang aku ketuai sejak tahun 2001...kenangan tak boleh dilupakan...tumpahan, linangan air mata ku yang tak dapat dibendung lagi sewaktu mesyuarat warden terakhir ku yang turut disaksikan oleh para pentadbir juga sahabat handai...
  17. Tempat-tempat Rahsia : tidak dapat dinyatakan di sini...he he he ..tempat2 ini cukup strategik dalam meninjau aktiviti dan pergerakan pelajar...seterusnya dalam merencanakan pelbagai ops dan modus operandi...antara yang paling berjaya OPS ORANG MINYAK....he he he
  18. Songkok : tempat berprestij bagi bdk STAR...sejujurnya aku sebagai warden pernah naik ke sini sebanyak 2 kali bagi melihat sendiri bagaimana pelajar2 boleh sampai ke situ...kesimpulannya...amat berbahaya dan sedikit kecuaian atau kesilapan boleh mengakibatkan kecelakaan...
  19. Kantin : kenangan terindah di sini esp bersama "ahli mesyuarat tingkap" yang tetap kekal di ingatan sampai bila2....
  20. Dewan STAR : menyimpan banyak memori yang menyaksikan pelbagai majlis, peperiksaan, peristiwa mahupun anugerah demi anugerah yang diperolehi oleh warganya...
  21. Gazebo di hadapan dewan : ini lagi satu tempat pertemuan rasmi para warden....
  22. Bilik Persidangan : tempat berlangsungya perhimpunan mingguan intelektual-intelektual STAR serta persidangan bagi semua ahli Lembaga Disiplin...
  23. Pejabat Am : tempat "WAJIB" yang harus dilawati setiap hari...juga menyimpan pelbagai kisah suka duka STAR...
  24. Gelanggang Bola Keranjang : tempat perhimpunan kedua penting selepas Dewan...tempat spot check rambut, roll call, ...tempat guru beri "nasihat," tazkirah mahupun amaran...termasuk pos kawalan bagi menahan pelajar yang tiba lewat...he he he
  25. Bilik rehat : dulu kat bilik rehat ade tv...so paham-paham je la...akan berlaku insiden kejar mengejar antara pelajar dengan warden yang berpakaian preman...
  26. PSB : perebutan antara guru-guru bagi "membooking" bilik media diikuti bilik APD dan ruang bacaan...he he he
  27. Sick Bay : menyiasat sekiranya ade PATI yang cuba mengambil kesempatan dan menangguk di air yang keruh...
  28. Blok-blok Asrama : pengalaman sewaktu mengejutkan mereka sewaktu solat Subuh ( banyak kenangan terindah di sini...trade mark ... KUNCI ...he he he ), waktu inspection hari Ahad, waktu fire drill ( kalo nak ikutkan ramai yang syahid kot...:) ), waktu spot check, gotong-royong....masihkah kau ingat!
  • Rasanye, cukup setakat ini dahulu bagi bahagian pertama,....kesimpulannya, kenangan terindah sewaktu berada di bumi STAR akan kekal terpahat di hati dan sanubari ku....DIRGAHAYU SEKOLAH TUANKU ABDUL RAHMAN, IPOH...

9 comments:

  1. syahdunya...syg benar cikgu kpd star

    ReplyDelete
  2. trulyidea

    Thanx...STAR tetap di hati...hanya jauhari mengenal manikam..

    ReplyDelete
  3. satu lagi, aku tambah untuk aku lah, Surau lama..yang dah tinggal arwah, tempat aku mengintai budak2 fly

    ReplyDelete
  4. ohh kene tmbh lg ni part blok rumah putih tu.
    cg penah kene aprilfool oleh budak yang letak ubat gigi dekat tombol pintu.

    spe la buat tu.ish3.kenangan2..hehehe

    ReplyDelete
  5. imanshah

    surau lama tu termasuk dalam kategori...tempat2 rahsia...he he he

    ReplyDelete
  6. faris.a

    eden lupo lak part tu ... ado ko ... he he he

    ReplyDelete
  7. wow cikgu, banyak sangat kisah misteri ni. boleh buat rancangan khas dah haha :D

    ReplyDelete
  8. fakhruddin

    Ok2...nanti boleh ganti uncle seekers... tapi yang ni kisah benar la .... cikgu seekers... he he he... :)

    ReplyDelete