Wednesday, January 9, 2013

Aku dan Idola ku : Allahyarham Tun Haji Abdul Razak (1923 - 1975) : Bapa Pembangunan Negara
Petang semalam, usai kelas PdP sejarah ting 5R, sempat berbual dengan pelajar yang ingin tahu mengapa aku jadikan mantan PM Malaysia sebagai idola ku dan rasional mengapa Allahyarham yang ku pilih...Oklah, aku ingi bercerita serba sedikit mengenai Allahyarham berdasarkan pengetahuan aku, sudah tentu ini adalah dari sudut pandangan peribadi ku...

Allahyarham Tun Razak, aku anggap sebagai  salah seorang arkitek pembangunan negara yang terpenting. Ini dapat dibuktikan dengan arah aliran dan corak perkembangan politik dan ekonomi negara, khususnya pasca peristiwa 13 Mei 1969. Ternyata beliau telah memberi sumbangan besar dalam mempastikan kestabilan politik dan pembangunan ekonomi Malaysia. Wawasan beliau dalam menempatkan malaysia sebagai negara yang maju dan disegani diperingkat antarabangsa wajar dicontohi.

Anak kelahiran Pulau Keladi, Pekan, Pahang pada 11 Mac 1922. Walaupun beliau lahir dalam keluarga bangsawan, namun beliau menjalani kehidupan yang susah sebagaimana yang dilalui oleh anak-anak kampung yang lain. Beliau telah menjadikan ayahnnya sebagai idola dan sumber inspirasi dalam meniti perjuangannya. Memulakan pendidikan formal di Sekolah Umum Langgar, beliau amat cemerlang di dalam kelas dan seorang yang gemar membaca. Seorang yang dikatakan pendiam dan pemalu  di sekolah agak berbeza dengan sikap peramahnya di rumah. Setelah tamat darjah 4 ketika berusia 12 tahun, beliau telah melanjutkan pelajaran ke Kolej Melayu Kuala Kangsar pada 1934. Beliau telah muncul sebagai pelajar yang baik dan ahli sukan yang cemerlang. Beliau menjadi Presiden Persatuan Geografi, Persatuan Maktab (Malay College Union ), Kapten Rumah Ahmad dan Presiden Persatuan Debat dan Sastera. Beliau juga mendapat "colours" dalam bola sepak dan hoki. Juga menjadi Sarjan Mejar dalam Korp Kadet. Kepimpinan beliau terserlah sewaktu menjawat jawatan Ketua Murid dan merupakan medan dan  latihan awal bagi negarawan kita ini dalam berhadapan dengan pelbagai tuntutan dan masalah suatu hari nanti.

Setelah menamatkan pengajian di MCKK,, beliau dilantik sebagai pegawai percubaan Perkhidmatan Pentdbiran Melayu (MAS). Beliau telah menerima biasiswa unuk berkursus (diploma) 3 tahun dalam bidang ekonomi, undang-undang dan sejarah di Raffles College, Singapura. Pengajian beliau terbantut semasa Perang Dunia kedua tercetus, beliau amat aktif dalam pasukan gerila menentang Jepun iaitu Force 136 berpangkat kapten. Selepas perang, beliau telah kembali bertugas sebagai MAS. Pada 1947 beliau menyambung pelajaran di Lincolns Inn dalam bidang undang-undang dan menamatkan pengajian dengan cemerlang sebagai pemegang "King Scholar" cuma dalam tempoh kurang daripada lapan belas bulan...hebat bukan. Beliau juga amat aktif khususnya dalam Persatuan Pelajar Melayu United Kingdom.

Beliau telah dilantik sebagai Setiausaha Kerajaan Pahang pada 1952. Beliau pernah menjawat jawatan Ketua Pemuda Umno sehinggalah ke jawatan Timbalan Yang Dipertua UMNO. Sebagai Menteri Pelajaran pertama, beliau telah melahirkan Penyata Razak 1956 yang bertujuan menyatupadukan rakyat pelbagai kaum.Beliau menjawat Timbalan Perdana Menteri pada 1957 semasa berusia 35 tahun. Beliau juga mengetuai Kementerian Pembangunan Negara dan Luar Bandar, Kementerian Pertahanan dan Kementerian hal Ehwal dalam Negeri.

Beliau menumpukan perhatian sepenuhnya kepada pembangunan luar bandar. Pembangunan telah dikendalikan semacam gerakan tentera. Beliau pernah berkata "benteng terbesar mempertahankan kedaulatan negara kita bukan saha terletak pada pertahanan, tetapi lebih-lebih lagi pada pembangunan. Kesungguhan beliau telah memaksa berjalan beribu batu bagi menjelajahi setiap ceruk kampung dan desa untuk melihat, memantau atau merasmikan projek-projek memajukan kawasan luar bandar disamping "bilik operasi" dan "Buku Merah".  Rancangan Tanah baru yang dikenali sebagai FELDA juga telah memberi harapan dan penghidupan baru yang lebih bermakna kepada rakyat termiskin dan tidak mempunyai tanah.

Pada 1962, beliau dilantik sebagai Timbalan Pengerusi Jawatankuasa Antara kerajaan bagi pembentukan Malaysia. Beliau juga terpilih sebagai ketua perunding dengan Adam malik bagi menamatkan konfrantasi pada tahun 1966. Beliau telah dilantik sebagai Pengarah MAGERAN selama 17 bulan bagi menangani pasca krisis 13 Mei 1969.

Pada 22 September 1970, beliau telah dilantik menjadi Perdana Menteri. Pada tahun 1971, DEB telah dilancarkan.Beliau juga mamat aktif dalam memantapkan sistem perkhidmatan awam, antaranya adalah penubuhan INTAN (Institut Tadbiran Awam Negara). Pelbagai agensi telah ditubuhkan dalam era DEB yang dijadikan sebagai kayu ukur terhadap pembangunan yang diusahakan di seluruh Malaysia. Kesmpulannya jasa dan sumbangan beliau terhadap negara dan rakyat malaysia amat besar merangkumi hampir kesemua aspek pembangunan sama ada material mahupun mental dan sikap rakyat malaysia itu sendiri. Pembangunan desa, kemahiran pentadbiran, kejayaan mencelik hurufkan orang dewasa dan kanak-kanak, penubuhan UKM ( aku berbangga menjadi sebahagian daripada warga UKM), menangani masalah perpaduan kaum dan terlalu banyak lagi jasa dan sumbangan beliau terhadap negara.

Namun, segalanya berakhir pada tanggal 14 Januari 1976, beliau telah meninggal dunia di London sewaktu berusia 53 tahun setelah enam tahun menjadi PM Malaysia kedua. Seluruh negara maratapi pemergian tokoh negarawan ulung ini.... AL FATIHAH.

SUMBER :  Autobiografi ku  :  Dari STAR ke SESTA

No comments:

Post a Comment